Većina banaka koje posluju na tržištu Republike Hrvatske kod izračuna kreditne sposobnosti uzimaju egzistencijalni (životni) minimum koji mora ostati od redovnog primanja za najosnovnije životne potrebe. Kod takvog određivanja kreditne sposobnosti problem se javlja kod umirovljenika koji imaju ispodprosječne mirovine i realno kada se uzmu troškovi života u obzir, nemaju kreditnu sposobnost. Banke su svjesne da ostaviti tako široku populaciju bez mogućnosti realizacije bankovnog kredita znači nužno generirati i niz problema, jedan je i pribjegavanje brzim kreditnim rješenjima uzimajući razne u najmanju ruku sumnjive pa čak i lihvarske kredite.

Upravo iz tog razloga neke banke su egzistencijalni minimum za umirovljenike spustile kako bi dobile prostora za anuitet, a značajan dio banaka za kreditnu sposobnost uzima 1/3 mirovine bez obzira na visinu mirovine.

Pregled modela kredita:

  • Iznos kredita: 2.000 do 35.000 kuna,
  • Kamatna stopa: 8,99 %, Efektivna kamatna stopa 9,36 % godišnje
  • Rok povrata: od 9 do 60 mjeseci (5 godina)
  • Kredit mora isteći do 78. godine života korisnika kredita
  • Bez naknade za obradu kredita.

Primjer izračuna anuiteta:

Iznos kredita: 35.000 kuna, rok povrata: 60 mjeseci, kamata: 8,99%, iznos mjesečnog anuiteta: 726,37 kuna, ukupan iznos koji klijent plaća u kunama: 43.582,33 kune.

Iako je kamatna stopa nešto viša od prosjeka tržišta ovaj kredit preporučamo jer se kredit odobrava u kunama bez valutne klauzule i rizika tečaja te uz fiksnu kamatnu stopu, također klijent ne plaća naknadu za obradu kredita, a dokumentacija potrebna za realizaciju je minimalna. Odobrenje kredita ukoliko je sve u redu je 1 do 3 radna dana.

Comments are disabled.